Javaans Surinaams archief

“Wij zijn Surinaamse Javanen”

DEN HAAG – Onder grote belangstelling werd dinsdag 13 februari het archief van Javaanse-Surinamers in Den Haag overhandigt. Het gaat om een initiatief van de Stichting Comité Herdenking Javaanse Immigratie, kortweg Stichji (STICHJI) http://stichji.javanen.nl/

Het gebeurt nog weleens dat Javaanse Surinamers gezien worden voor Indo’s. “Ik maak me er niet meer druk om” zegt Hariëtte Mingoen, uiterluik onbewogen. Maar het raakt de voorzitter van STICHJI nog wel diep. “Er loopt hier een gepensioneerde KNO-specialist rond. Pas bij zijn afscheid kwamen zijn collega’s er achter dat hij geen Indonesiër maar een Javaanse Surinamers is”. Javaanse Surinamers zijn bescheiden, zegt Mingoen. Met dit project laten onszelf zien.

Eerste migranten archief

Het archief, dat is verzameld in het kader van het erfgoed project “Javanen in de Nederlandse polder”, is een uniek, want het is de eerste keer dat een migranten archief een plek krijgt in het Haags Gemeente Archief (HGA) https://www.denhaag.nl/nl/bestuur-en-… Bovendien is dit archief het eerste particuliere, volledig digitale archief.
Wethouder Joris Wijsmuller van cultuur en erfgoed, is blij met dit Javaans-Surinaamse archief. Hij roept andere migranten groepen op om hun erfgoed ook onder te brengen bij het HGA.

In een radio- en televisie- tweeluik besteden we aandacht aan: de overhandiging van dit Javaans-Surinaams archief en de tentoonstelling “Van Nieuwkomer tot Hagenees; Javaanse Surinamers in Beeld” die van 13 februari tot en met 26 maart te zien is in het Atrium van het stadhuis Den Haag. Deze productie is mede mogelijk gemaakt door het Haags Gemeente Archief.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s