Reality op televisie is dood

Nu TV dood is en er geen enkel publiek meer over is voor Barbie gaat trouwen, Barbie krijgt een baby en Barbie gaat scheiden, zijn we gedoemd om onze eigen levens weer te leiden, in plaats van die van anderen op tv. Hoe gaan we dat overleven?

‘Televisie zoals wij het kennen is niet meer. Televisie is dood. En dat is zonde, want met de dood van televisie gaat zoveel moois verloren’, aldus VPRO makers Ivo van Aart en Daan Windhorst. Daarom presenteren zij met de webserie VPRO RIPTV zes plechtige herdenkingsdiensten. In zes memorials komen alle genres voorbij: van reality tot nieuwsuitzendingen en van reisprogramma’s tot spelletjes met BN’ers.

Iedereen heeft Netflix. YouTubers zijn de nieuwe popsterren. En elke online dienst, van Facebook tot Twitter, begint z’n eigen online programma’s. Voor programmamakers Ivo van Aart en Daan Windhorst is het heel duidelijk: televisie is dood. Daan: ‘Als jij dan zegt ‘ja maar Heel Holland Bakt trekt 3 miljoen kijkers’ dan roepen wij paniekerig ‘ja maar TV is wel gewoon voorbij hoor. Televisie is dood, lang leve televisie. Opdat wij nooit vergeten.’ Van daaruit is het idee ontstaan voor RIPTV: een terugblik op de hoogtepunten van televisie en programma’s die tv groot heeft gemaakt.

Over de makers

Ivo van Aart (1989, Breda) is regisseur. Hij studeerde in 2012 af aan de opleiding audiovisuele media aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Hij legt nu de laatste hand aan de korte film One of the Boys die in het najaar uitkomt, maakt een van de afleveringen van Blok 22 voor de VPRO. Ook regisseert hij Spangas.

Daan Windhorst (1990, Breda) is schrijver. Hij studeerde in 2012 af aan de schrijfopleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.Hij schreef mee aan onder meer Watskeburt de musical en Missie Aarde. Ook schreef hij de VPRO-serie Suspicious Minds en de telefilm De Kuthoer, waarvan de regie allebei in handen ligt van Ivo van Aart.

Naast hun fictiewerk maakten Daan en Ivo de afgelopen jaren video-essays en jaaroverzichten voor De Correspondent en voorfilmpjes voor het VPRO-programma Vieze Film.

Ga voor meer vpro naar https://www.vpro.nl/ en voor meer RIPTV naar vpro.nl/riptv

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s