ZWEDEN: ‘Immigrant in probleemwijk blijft vaak buitenstaander’

Het Zweedse vluchtelingen- en immigratiebeleid is een heet hangijzer in de aanloop naar de parlementsverkiezingen van zondag. Jarenlang was het vluchtelingenbeleid ruimhartig. De Zweden zagen zichzelf als humanitaire grootmacht: een klein, welvarend land dat altijd klaar staat voor mensen in nood.

De afgelopen tien jaar ving Zweden, met 10 miljoen inwoners, in verhouding veruit het meest vluchtelingen van heel Europa op. Maar de onvrede over dit ruimhartige beleid is de afgelopen jaren sterk gegroeid en de anti-immigratiepartij Zweden-Democraten staat voor een grote verkiezingszege. De Zweden-Democraten kunnen morgen de tweede partij worden.

Vluchtelingen en immigranten zijn onderwerp van een fel debat. Het aantal Zweedse immigrantenwijken met bendecriminaliteit, werkloosheid en sociale problemen is de afgelopen jaren toegenomen. Veel van deze wijken werden in de jaren 60 gebouwd. in het kader van het sociaaldemocratische Miljoenenprogramma.

De 26-jarige Iman Hussein woont in de ‘Arabierenwijk’ in de stad Växjö, Zuid-Zweden. Het is een probleemwijk, waar een kleine kern van criminelen geregeld het nieuws haalt door autobranden, bendecriminaliteit en wapengeweld. Over de andere bewoners in deze wijken hoor je zelden. Ze zijn in Zweden onzichtbaar en onhoorbaar.

Iman Hussein wil daar verandering in brengen. Als één van de weinige buurtbewoners studeert ze aan de universiteit. Dit is haar verhaal.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s