Protestactie brengt niet veel mensen op de been

Zie ik het nou goed? Ze protesteren, en ik al kijkend wachten waarover het gaat. Ze willen gehoord worden, en ik maar wachten: Waarover dan? Hè, de film is afgelopen, nog een keer kijken…

protest

Oké, een comité riep op tot protest en de opkomst was niet waar ze op hoopten, ik bekijk de beelden. Dus ze protesteren om gehoord te worden en ze zullen doorgaan met protesteren om gehoord te blijven worden. Huh?

Oh, het gaat over het beleid van de regering Desi Bouterse. Er is inflatie, en de hardste klappen zijn ongeveer 2 jaar geleden gevallen, een hyperinflatie zeg maar. Dat alles heel snel heel duur is geworden.

Saoedi Arabië voerde de olieproductie op om Rusland te straffen omdat het land koos voor Syrië in de burgeroorlog als gevolg van de Arabische Lente. Er waren toen massaprotesten ontstaan door de stijging van de graanprijzen waardoor brood voor velen onbetaalbaar werd. En dat, was weer het gevolg van de opheffing van uitvoer van graan uit Rusland, omdat de regering in Moskou gruwelt van Monsanto en zijn GMO met oog voor de Russische volksgezondheid op langer termijn. Natuurlijk graan moet betaalbaar blijven voor de gemiddelde Rus, en ook voor op het langere termijn.

Aan de andere kant hebben de Verenigde Staten een appeltje te schillen met de Chavista’s in Venezuela, want die hebben daar de macht. Venezuela heeft tientallen jaren de traditie gekend dat Amerikaanse- en andere westerse megabedrijven de olie uit de grond halen, verwerken en uitvoeren… Resultaat: 15% onder hen had genoeg waarvan een kleiner deel daarvan bedragen verdienen waar je honderden complete mensenlevens voor moet hebben om dat allemaal op te maken, en 85% leefde in de sloppen.

Hugo Chavez kwam eind jaren ’90 aan de macht en nationaliseerde de oliebedrijven, maakte ze staatseigendom en dat leverde het land veel geld op. Er kwamen hervormingen en hij wist in die 14 jaar dat hij aan de macht was het leven in de sloppenwijken van 85% van de bevolking terug te brengen naar 65%. Helaas, hij overleed in 2013, en te vroeg.

Overal crisis en de Amerikanen willen hun bedrijven in Venezuela terug. Er was al een val van de olieprijzen door de opvoering van de productie in Saoedi Arabië. President Barack Obama namens de Verenigde Staten opende hun East Coast voor olieboringen, nog meer productie en de val werd verder verdiept.

En dan nog het volgende: Iran, een land dat al sinds meer dan 100 jaar in de clinch ligt met het westen om olie. Even terug naar 1905, in het noorden bezet door de Russen en in het zuiden bezet door de Britten. Er was toen een regering en er was toen een sjah (koning) die niet in functie was. De Anglo-Iranian Company, tegenwoordig BP, sloot een oliedeal met de sjah en de Britten begonnen met de boringen en afvoer.

De jaren gingen voorbij, 2 wereldoorlogen achter de rug en Iran werd een democratie. Er werd gestemd en Mohammad Mossadeq werd president. En die vond dus dat de olieopbrengsten Iran toebehoren en eiste de velden op van de Britse oliemaatschappij, omdat de deal 50 jaar eerder niet legaal was.

De Britten gingen verhaal halen bij de Amerikanen, -sloten deals en de geheime diensten moesten het karwei klaren. De president werd afgezet en sjah Mohammad Reza Pahlavi  als staatshoofd en alleenheerser geïnstalleerd. Het rumoer bleef, de sjah deed gekke dingen om zijn volk onder controle te houden maar toch brak de volgende revolutie los. Deze keer met de massale steun vanuit het platte land.

De mullah’s (religieuze leiders) onder leiding van ayatollah Ruhollah Khomeini namen de macht over. Een hele gijzelingsdrama volgde, er vielen doden en het westen nam maatregelen: er werd een internationale boycot ingesteld. Uiteindelijk heeft Iran de eigen olie in handen, maar konden het niet verkopen. En deze boycot is nu afgelopen, sinds 2015.

Een derde factor die de olieprijzen extreem deed kelderden, terwijl Suriname zo had gerekend op die inkomsten. Hard nodig voor de plannen van het land. Sinds president Desi Bouterse werd er gewerkt aan een sociaal systeem, een vernieuwde structuur waar iedere Surinamer beter van wordt. De bedéling, de Surinaamse versie van de Sociale Dienst; verhogingen van de AOV, de Surinaamse Algemene Ouderdomswet; verhoging van de kinderbijslag en het recht op pensioen voor degenen die niet bij de overheid werken. Dat soort dingen, maar ook verbeteringen in de infrastructuur. Zwitserse zoabwegen en het plan om een spoorweg aan te leggen.

Tegelijkertijd werkte Staatsolie aan het maken van eigen benzine, en die was ongeveer klaar, de lang verwachte- en naartoe gewerkte nieuwe inkomsten… En dan die crisis, die crisis waarin Suriname nog steeds in verkeert. Men kan die nieuw verwachte inkomsten voorlopig op de buik schrijven, de geplande aanvulling van het gecreëerde begrotingstekort gaat niet door en zal voorlopig niet plaatsvinden. Ingewikkeld.

img_6041Mijn gedachte, en ik hoop dat het niet waar is, is dat deze dames en heren beroeps- zijn, de beroepsdemonstranten van Suriname. Hier in Nederland zijn ze er ook, en ze zijn er om de mensen tegen elkaar uit te spelen, om angst in te boezemen ten opzichte van elkaar.

Je kan het ook op Facebook zien, de anti-moslim- en anti-Zwarte Pietgroepen in Nederland, gelieerd aan politieke partijen en -bewegingen. In de Verenigde Staten de anti-Trumpgroepen en dus ook in Suriname: de anti-Boutagroepen.

Die anti-Boutagroepen doen 1 ding wat al die andere anti-groepen ook doen: kankeren. Ze zijn anti-Bouta en ze vinden dat de president Staatsolie moet verkopen. En verder nul komma niks aan bijdrage noch ideeën die tot eventuele oplossingen kunnen leiden, en ze maken herrie, heel veel herrie met woorden als niet gehoord worden, discriminatie en onderdrukking.

De dames en heren in dit nieuwsbericht van ATV-Networks Suriname. Nogmaals: ik hoop dat dit niet is wat ik denk dat het is: onderdeel van de grote machine aan beroepsdiscuzeurs en -demonstranten. In Nederland hebben we de PEGIDA, de AFA, die hele anti-Piet rimram en nog veel meer…

Het nieuwe beleid sinds 1989, sinds de val van de muur in Berlijn. Frits Bolkestein nam voor Nederland de aftrap, en toen begon het: openlijke homohaat vanuit de moskee, toenemend vandalisme op straat, extremisme dat steeds meer een podium lijkt te krijgen in de media en daarna nog meer sinds dat er sociale media is. Onder de moslims, onder de christenen van de Evangelische Kerk voor de joodse staat en tegen moslims en islam, vrouwen in de slachtofferrol, joden worden lastiggevallen op straat en tot slot ook de extremen binnen de Afro-gemeenschap want Nederland is een westers land, anders lijken we te weinig op de Amerikanen.

Dat er crisis is: ja! Dat de koopkracht zowat gehalveerd is: Ja! Wat de EU-landen, waaronder ook Nederland en België, moesten doormaken in 15 jaar als werkende klasse, moesten de Surinamers in 15 maanden tijd doormaken. En dat het pijn doet: Ja!

Maar Suriname(rs), laat je niet beetnemen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s