Massoud legde vast hoe de Taliban weer angst en verderf zaaien in Afghanistan

Zo leven uitgezette Afghanen

Nederland zet asielzoekers uit naar Afghanistan. De VN verklaarde recent dat het aantal burgerdoden in Afghanistan naar recordhoogtes is gestegen door bloedige zelfmoordaanslagen van IS en de Taliban. Hoe leven uitgezette Afghanen in hun thuisland?

Verslaggever Roozbeh Kaboly ging naar Afghanistan, dit is deel 1 van zijn serie vanuit Kabul. Benieuwd naar wat hij allemaal tegenkwam en wie hij nog meer gesproken heeft?

Deze mensensmokkelaar hielp al 10.000 Afghanen naar Europa

Op een geheime locatie ontmoeten we de smokkelaar. Uit angst voor de autoriteiten wil hij onherkenbaar blijven. “Ik heb zo’n tienduizend mensen gesmokkeld naar Europa. Mensen kennen mij in Nederland, Duitsland, Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, België…”

Hij smokkelt al zo’n achttien jaar en is in die tijd meerdere keren opgepakt, maar hij ziet zichzelf niet als crimineel. Na elke gevangenisstraf ging hij weer opnieuw smokkelen. “Ik kan niets anders. Dit is makkelijk voor mij.”

Hij heeft tijdens zijn werk veel mensen zien doodgaan, maar vindt niet dat hem dat te verwijten valt. Of hij z’n eigen familie met een mensenhandelaar zou laten reizen? “Nee, mijn eigen familie nooit.”

Afghaanse zangeres leeft totaal afgezonderd door dreigement Taliban

Aryana Sayeed is één van de grootste beroemdheden in Afghanistan. Iedereen kent haar als zangeres en jurylid van talentenjacht Afghan Star. Ze strijdt ook voor gelijke rechten voor mannen en vrouwen. En dat maakt haar tegelijk een doelwit van extremisten.

Ze kreeg al de nodige doodsbedreigingen, er zou een terrorist met een bomauto in de stad rijden, alleen voor haar. Ze gaat dan ook alleen zwaarbeveiligd door de stad. Ook haar man heeft een pistool. “We hebben afgesproken dat hij me mag doodschieten als ik ontvoerd word. Want ik ga nog liever dood, dan dat ik in hun handen val.”

Afghaanse zangeres leeft totaal afgezonderd door dreigement Taliban

De Taliban plegen weer volop aanslagen in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Massoud Hossaini won een Pulitzer-prijs voor een foto van één van de die aanslagen: Een meisje dat een aanslag overleefde omringd door gewonde en omgekomen familieleden.

Hossaini kan nu niet meer werken, als gevolg van de stress en trauma’s van de aanslagen. Verslaggever Roozbeh Kaboly ging met hem op pad in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Ze zochten samen ook naar Taraneh, het meisje dat op de prijswinnende foto staat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s